به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طرح تبديل ميدان گازي سراجه قم به مخزن ذخيره سازي با هدف کنترل نوسان توليد و جبران کمبود گاز در ماههاي سرد سال انجام شده است. با اجراي اين طرح گاز توليدي از ميدانهاي جنوب کشور در ماههاي گرم سال به مخزن سراجه قم تزريق و ذخيره و در روزهاي سرد سال همزمان با افت فشار گاز براي تامين مصارف به ويژه در شهر تهران به خطوط سراسري تزريق ميشود.
مخزن سراجه در 40 کيلومتري شهرستان قم واقع شده و از جمله مخازن هيدروکربوري به شمار ميشود که به دليل نزديک بودن به مناطق پرمصرف از موقعيت راهبردي مناسبي برخوردار است. طبق برنامه بايد در روزهاي گرم به ميدان گازي سراجه روزانه هفت ميليون متر مکعب گاز تزريق و در فصول سرد روزانه 9 ميليون متر مکعب قابليت برداشت دارد.
به گفته جواد اوجي – مديرعامل شرکت ملي گاز ايران - تزريق گاز به مخزن گازي ميدان سراجه از بهمنماه سال گذشته آغاز شد و تا کنون 750 ميليون متر مکعب گاز در اين مخزن ذخيره شده است.
اگرچه اين طرح پيش ازاين به بهرهبرداري رسيده است و مسعود ساميوند، مديرعامل شرکت ذخيرهسازي گاز ايران در گفتوگو با خبرنگار ايسنا از آغاز برداشت گاز از مخزن ذخيرهسازي سراجه قم از ابتداي ديماه امسال خبر داده بود اما اينبار رييس جمهور به طور رسمي شنبه (16 ديماه) اين طرح را که يکي از طرحهاي مهرماندگار است، افتتاح ميکند.
به گزارش ايسنا، با توجه به اين که به طور معمول بايد بين 12 تا 14 درصد از توليد گاز خود را ذخيره کند تا در روزهاي سرد سال با مشکل کمبود گاز مواجه نباشد در برنامه پنجم توسعه کشور مقرر شده است که روزانه 110 ميليون متر مکعب گاز طبيعي در کشور ذخيره شود.
از آنجايي که تا پايان سال 1393 توليد گاز ايران به روزانه بيش از يک ميليارد متر مکعب افزايش پيدا ميکند اين مقدار گاز بايد در چهار مخزن ذخيره سازي سراجه قم، شوريجه، گنبد نمکي کاشان و يورتشاي ورامين ذخيره شود. براساس برنامه از مجموع 110 ميليون متر مکعب گاز 30 ميليون متر مکعب در مخزن سراجه، 40 ميليون متر مکعب در مخزن شوريجه و در مجموع 40 ميليون متر مکعب در مخزنهاي گنبد نمکي و يورتشاي ورامين ذخيره خواهد شد.
ذخيره سازي گاز در مخزنهاي هيدروکربوري در حالي است که پيش از اين ايران گاز طبيعي خود را در خطوط لوله انتقال گاز ذخيره ميکرد.
پيش از اين مديرعامل شرکت ذخيره سازي گاز از لزوم راه اندازي 30 تا 40 مخزن ذخيره سازي در دو سال آينده در کشور خبر داده بود اين در حالي است که در حال حاضر به طور جدي اين شرکت فعلا 9 پروژه را در دستور کار قرار دارد.
سابقه ذخيره سازي گاز به سال 1915 ميلادي برمي گردد اکنون قاره آمريکا با 441 مخزن دارنده بيشترين مخزن ذخيره سازي دنياست. اروپاي غربي هم در حال حاضر 75 مخزن فعال دارد و با احتساب 17 مخزن اروپاي مرکزي در مجموع اين قاره داراي 92 مخزن ذخيره سازي گاز است. کشورهاي عضو شوروي سابق در مجموع 46 مخزن ذخيره سازي گاز دارند که در اين ميان 21 مخزن آن متعلق به روسيه است. با وجود اين که ايران که دارنده دومين گاز دنياست تاکنون فاقد مخزن فعال ذخيره سازي بوده است.